Baanbrekend Bevel toont de juiste weg

Testopstelling wordt grotendeels behouden, met aanpassingen aan poorten én invoering van trajectcontrole 

Met het project ‘Baanbrekend Bevel’ past lokaal bestuur Nijlen de principes voor de mobiliteit van de toekomst toe in de praktijk. Veilige verplaatsingen voor iedereen met het juiste vervoersmiddel, daar gaan we voor. En dat in een omgeving die voldoende ruimte biedt voor rust en recreatie. In Bevel werd dit de voorbije maanden vertaald in een testopstelling en die blijft op basis van een bevraging van de inwoners en objectieve data grotendeels behouden. Er zijn hier en daar wel enkele aanpassingen, die voor lokaal bestuur Nijlen een aanzienlijke investering vormen. Voor een heel groot deel daarvan doet de gemeente beroep op allerlei subsidies. Hieronder lees je wat het gaat worden. Op 18 november is er ook nog een infoavond.

Zone 50

De zone 50 blijft gelden in hetzelfde gebied. Op de invalswegen komen wel kleinere poorten die kruisend verkeer mogelijk maken. Om de naleving van de maximum snelheid af te dwingen, komen er trajectcontroles in Bevel-Dorp (tussen brug Bevelse Beek en kruispunt met Rooiestraat) en tussen kruispunt Bevel-Dorp met Laarstraat en de poorten Heikant en Itegemsesteenweg. Nog dit najaar maakt een aannemer werk van de poorten. De trajectcontrole gaat eind 2023 in voege.

Zone 30

De zone 30 wordt uitgebreid met Rooiestraat en Laarstraat. Op de Nijlensesteenweg schuift het begin van de zone 30 een stukje op naar het centrum toe. Om het begin van de zone 30 duidelijk aan te geven, komt er een poort op de weghelft van het inkomend verkeer. Deze poorten vormen een testopstelling die pas later bestendigd kan worden.

Fietsstraten

De fietsstraat tussen Kruideniersstraat en Bevel-Dorp blijft. In de Pastoor Van Tendeloostraat, Kardinaal Cardijnstraat en Schooldijk verdwijnt de fietsstraat. De inrichting van deze wegen maakt het inhaalverbod dat bij een fietsstraat hoort moeilijk te handhaven.

Andere ingrepen voor de fietsers

We vernieuwen en verbreden het fietspad in Heikant, tussen de Molenweg en de grens met Herenthout.

Autoluw Rondje Bevel

De tractorsluizen in Kiezelweg, Diepevoortstraat en Kruideniersstraat blijven. Er komt ook permanente openbare accentverlichting aan de tractorsluizen.

Openbaar vervoer

Lokaal bestuur Nijlen pleit voor een nieuwe busverbinding Lier – Nijlen – Herentals. Hierover lopen de gesprekken met de vervoersregio en die verlopen constructief. Deze lijn passeert door Bevel centrum, om het half uur tijdens de spitsuren, om het uur in de daluren.

 

Infoavond op vrijdag 18 november: iedereen welkom in PC Den Heerd op het Bevels Heerdplein om 19 uur.