Participatie

Vrijwilligerswerking

Het buurtpunt is een project in het kader van buurtgerichte zorg, voor en door onze burgers.

Voor de organisatie van de activiteiten wordt maximaal ingezet op vrijwilligerswerk.

Hebt u interesse in vrijwilligerswerk, neem dan zeker contact op om de mogelijkheden te bespreken. Actuele vrijwilligersvacatures kan u ook raadplegen op het digitale vrijwilligersplatform Give a Day: https://www.giveaday.be/nl-be/nijlen/vrijwilligerswerk-zoeken

Doelgroepbevraging

Een aanzienlijk aandeel van de projecten in het buurtpunt zijn tot stand gekomen met inbreng van burgers en partners. Lokale noden geformuleerd vanuit het samenwerkingsverband Huis van het Kind, en een bevraging van de doelgroep georganiseerd door het Huis van het Kind, legden de basis voor het aanbod gericht op kinderen en gezinnen.  Het participatieplatform Mee-makers leverde ook heel wat ideeën voor sociale projecten of initiatieven voor verschillende doelgroepen, dewelke ook (deels) werden en worden geconcretiseerd in het Buurtpunt.

Steeds houden we de vinger aan de pols bij de bezoekers van het buurtpunt, bij onze partners en andere lokale actoren om te bewaken dat de invulling van het buurtpunt op maat is en blijft van de burgers!

Hebt u ideeën om het aanbod af te stemmen op lokale noden? Laat het ons weten!

Workshops “Recht van de Plek”, met ondersteuning van de provincie Antwerpen

Hoe het buurtpunt-verhaal begon… in 2019!
Provincie verleende uit de Subsidiekorf platteland een subsidie voor het project Recht van de plek.  Dit project werd opgevat als een voorbereidend traject voor het opstarten van de sociale kruidenier en het buurtpunt.

Burgers en lokale partners werden betrokken bij 6 workshops over lokale groenten en fruit. De verbinding tussen voeding en sociale cohesie, en de link met lokale landbouw werd gezien als een sterke innovatieve stap in de uitbouw van een sociale kruidenier, met een sterke voorbeeldwaarde. Foto’s van de workshops van destijds kregen een bijzondere plaats in het buurtpunt, als mooie herinnering. Ze dragen een sfeer uit van solidariteit, gezond, sociaal, lokaal en duurzaam!

Met de opstart van een Buurderij (2021) in het buurpunt, naast het aanbod van de sociale kruidenier (2021), trekken we de lijn door van sensibilisering over voedselverspilling en duurzame omgang met voeding.

Begin 2022 gingen we een samenwerking aan met Foodsavers/Ecoso vzw Mechelen. Voortaan wordt de sociale kruidenier wekelijks voorzien van een grote hoeveelheid “saved food”, voornamelijk verse groenten en fruit.

Fruit plukken in de tuin van het buurtpunt? Ook dat kan binnenkort… Wordt vervolgd!

Weggeefkast

Bezoekers van de sociale kruidenier kunnen bij hun winkelbezoek steeds iets meenemen uit de 'weggeefkast'. Deze kast wordt steeds gevuld met seizoensgebonden spullen, zoals schoolmaterialen in september, winterjassen in de winterperiode, speelgoed in december,… De weggeefkast is niet zo groot maar we hebben  ook een “zoekertjes-prikbord” om grotere spullen “te geef” aan te bieden. Iets te geef, stuur dan zeker een mailtje naar buurtpunt@nijlen.be